Ugrás a tartalomra

Alapfogalmak

zóna , csatorna szám
Logikailag és fizikailag elkülönített érzékelő csoportok. Az azonos zónán belül lévő érzékelők mindig azonos módon "viselkednek" - tehát vagy késleltetnek, vagy azonnal riasztanak, vagy éjszakai üzemmódban kiemelődnek stb ...
Egy zónán belül nem ajánlott a különböző érzékelő típusokat keverni .pl: mozgás érzékelők zónájára ne tegyünk nyítás, vagy füst érzékelőt. Egy zónára ne tegyünk túl sok érzékelőt , mert téves riasztás esetén nehézzé válik a hiba keresés illetve ha ki kell emelni egy zónát valamilyen oknál fogva , akkor az adott körön lévő ősszes érzékelő kiiktatódik .

késleltetett zóna tipus   
Bejári útvonalon helyezik el . Ha a késleltetett zónán található érzékelő -bekapcsolt riasztó esetén - jelez, megindul a beállított késleltetési idő. A felhasználónak ez idő alatt kell hatástalanítania a riasztóját . Alkalmazása pl.: bejárati ajtó nyítás érzékelő.

követő zóna tipus    
Nem vált ki riasztást , ha előtte megsértettek egy késleltetett zónát , és a bejárati késleltetési idő alatt hatástalanítják a riasztó központot . Ha nem a bejárati útvonalon keresztül jöttek be , azonnali riasztást okoz . Alkalmazás pl.: előszobában , úgy hogy rálásson a kezelőre.

otthon maradó zóna típus    
Ha bekapcsolják a riasztót és a bejárati zónát nem sértik - nem mennek ki a házból - ,akkor egyes érzékelők autómatikusan kiiktatódnak . Alkalmazás pl.: emeleti hálószoba mozgás érzékelője.

Sok fajta, egyéb zóna típus létezik még (24 órás betőrés , 24 órás tűz ,gáz riasztás , ...)

több particiós központ
Egyes riasztó központok 2,3,4,8 ..részre oszthatóak , és a különböző particiók egymástól függetlenül ki-bekapcsolhatóak , a különböző particiók eltérő kódokkal használhatóak  A riasztó úgy müködik ,mintha több kisebb független riasztó központ lenne , de esetleg 1 kültéri szirénával és a partició számnál kevesebb számú kezelővel . Alkalmazás pl.: családi ház garázsban mühely vagy üzlet van , a riasztóját / particiót ki-bekapcsolhatja az alkalmazott is, mig a fenti lakórészt csak a családtagok kezelhetik.

telefonos kommunikátor
A legtöbb riasztó központ tartalmazza. Ha aktíválva van - analóg telefon vonal segítségével - riasztáskor , hiba esetén jelzést ad egy távfelügyeleti központ felé. Néhány központ típus fel tudja hívni a tulajdonos pl. mobil telefonját, és belefütyül vagy szirénázik.

riasztó szerelő
Rendelkezik a szereléshez szükséges rendőrhatósági engedéllyel, vagyonvédelmi kamara tagja.

Tehát a fentiek figyelembevételével - azaz végig gondolva , hogy hány zónára van szüksége a rendszer kényelmes és megbizható müködéséhez - lehet választani az adott zónaszámú riasztó központok között. A kiválasztásban segítséget nyújthat a riasztó szerelő, aki a feladat ismeretében Önnek segit kiválasztani az optimális megoldást. (Nagyobb zóna számú riasztó drágább , az alul méretezett használata kompromiszumokat kíván.)